Leer programmeren, gratis cursus voor kinderen van 7-12 jaar
Programmeren is niet moeilijk, iedereen kan het. Met Scratch leer je de computer te laten doen wat jij wilt. Heel Groningen Scratcht!

Het Project

Wat is Heel Groningen Scratcht?
Heel Groningen Scratcht is een gratis online cursus voor kinderen van 7-12 jaar. Ze leren met Scratch op een speelse en creatieve manier programmeren.

Hoe
In twee weken leren kinderen via een online programma met Scratch werken. Dit doen ze thuis. Ze krijgen begeleiding door een online coach en delen hun werk met andere leerlingen. Na afloop krijgen de kinderen een certificaat in de bibliotheek. Ze kunnen nu programmeren! Vervolgens gaan ze thuis weer aan de slag om zelf een game of animatie te maken. Tijdens de slotbijeenkomst mogen de deelnemers zelf een robot programmeren in de bibliotheek.

Waarom meedoen?
Het is leuk om te ontdekken hoe programmeren werkt. Daarnaast train je vaardigheden die handig zijn voor de toekomst. Biblionet Groningen vindt het belangrijk dat kinderen hiermee in aanraking komen. Dit vergroot straks hun kansen op de arbeidsmarkt.

Hoelang duurt de cursus?
3 á 4 uur voor de online cursus en daarna 3 à 4 uur voor het maken van een game. Ook zijn er twee ontmoetingsmomenten in de bibliotheek in jouw gemeente.

Wanneer zijn de bijeenkomsten in de bibliotheek?
Iedere bibliotheek heeft twee bijeenkomsten gepland, de terugkomdagen. Wanneer die voor jouw bibliotheek zijn kun je lezen op de website van Biblionet/scratch.

Is het gratis?
De cursus is gratis en is voor alle kinderen in de provincie Groningen. Er is ruimte voor 25 kinderen per gemeente.

Aanmelden

Er is geen mogelijkheid meer om je aan te melden. Kinderen die zich hebben aangemeld ontvangen binnenkort een e-mail over hoe ze met Scratch kunnen beginnen.

Downloads

Cursusmateriaal

  • Challenge - Maak je eigen Game! De opdracht voor de tweede ronde Download
  • Tips voor de Game Challenge Handig: voorbeelden voor je game Download
  • 0.1 Cursusplan Cursusplan Heel Groningen Scratcht! Download
  • 1.1 Snel op weg met Scratch! Uitleg over Scratch en de Online klas Download
  • 1.2 Scratchkaarten Opdrachtkaarten om Scratchbasis te leren Download
  • 2.1 Opdracht Filmpje Laat in deze opdracht zien wat je kunt! Download

Coach informatie

  • Coachgids Handleiding voor Scratch coaches Download

Verslag

Er zijn nog geen verslagen gepubliceerd.

Partners

Startup Kid organiseert dit project niet alleen. We hebben hulp van een heleboel handen en bedrijven, die in geld of diensten meewerken om dit project tot een succes te maken. Hieronder vindt u ze allemaal.